Harmonieorkest

Het harmonieorkest van Semper Unitas is een bevlogen en enthousiast orkest en bestaat momenteel uit 82 spelende leden. Door onze leden in opleiding wordt het harmonieorkest ook wel de grote harmonie genoemd, een term die dus niet zo verkeerd gekozen is.
In het harmonieorkest worden verschillende instrumenten bespeeld. De meeste instrumenten behoren tot de basisinstrumenten van een harmonieorkest, maar dirigent Geert Mooren probeert de symfonische klank van het orkest te vervolmaken, door ook wat bijzondere instrumenten aan het orkest toe te voegen. Zo wordt sinds een aantal jaar de contrabasklarinet bespeeld en we hebben ook vier cellos in het orkest. Daarnaast is er een strijkbassist in opleiding.
Het harmonieorkest verzorgt al jarenlang een zeer gevarieerd programma. Dit zorgt ervoor dat zowel de orkestleden als het publiek geprikkeld worden en enthousiast blijven. Het programma bestaat afwisselend uit lichte en klassieke muziek en daardoor komt iedereen aan zijn trekken. Zo heeft Semper Unitas al tweemaal de Rabo Music Sensation georganiseerd, een geweldig spektakel met muziek, dans en zang, waar al meer dan zevenduizend man van hebben mogen genieten. Daarnaast gaat het orkest een keer in de vier jaar op concours, er wordt dan een symfonisch programma gespeeld en daardoor wordt er qua muzikaliteit het uiterste van de orkestleden en dirigent gevraagd. Het harmonieorkest komt uit in de concertafdeling, het hoogste amateurniveau dat behaald kan worden.

Maar ondanks haar hoge niveau is de harmonie ook nog een echte dorpsharmonie. Zo begeleidt ze de mis bij eerste communie, geeft ze jaarlijks een gratis kerstconcert en verzorgt ze regelmatig een zomeravondconcert tijdens de viering van Sint Jan. Ook wordt jaarlijks de intocht van Sint Nicolaas muzikaal begeleid en brengt de harmonie regelmatig serenades, bijvoorbeeld aan dorpsgenoten die een lintje hebben gekregen of aan stellen vijftig jaar getrouwd zijn.